Brug af store græssere til at forbedre biodervisiteten (mangfoldigheden blandt dyr og planter) i naturen, er blevet mere og mere populært blandt ejere eller forvaltere af store naturområder. Dyrene er gennem deres fødevalg, forskellighed i afgræsnings form og udskillelse af gødning med til at regulere og stimulere plante og insektlivet.
Der bruges oftest forskellige kraturtyper (ofte Galloway eller Skotsk Højland) og hårdføre heste (Oftest Islandske heste, Konik eller Exmore Pony). Enkelte steder også Europæisk Bison og vildsvin.

Der er flere lokale projekter og det er, desværre for mange en ukendt mulighed for at se heste leve under "vilde" forhold på Lolland og Falster.
De fleste steder lever dyrene med absolut minimal indgriben fra mennesker.
De fodres de fleste steder ikke rutinemæssigt (nødfodring er dog forberedt til hårde vintre, år med ringe reserver i naturen eller, hvis vi vurderer at vægtabet bliver for stort.) Dyrene taber sig naturligt i perioder med mindre tilgængeligt foder, og fordi de samtidig bevæger sig meget mere for at æde, men det er altid mennesket der er ansvarlig for at gribe ind, hvis vægttabet bliver ufysiologisk og går fra vægttab til afmagring (patologisk tilstand).
Dyrene lever naturligt i en flok på naturens betingelser, men overvåges selvfølgeligt hver dag af en eller flere opsynsmænd.
Ifølge dyrevelfærdsloven er der, som hovedregel kun et lovpligtigt tilsyn af en dyrlæge (dyrene skal dog tilses dagligt) men næsten alle steder suppleres med flere besøg i de perioder der kan være hårde for dyrene.
Det er vigtigt at understrege at dyrlæge altid skal inddrages i tilfælde at sygdom blandt dyrene.
 

Se feks her:
Galloway i December
Vandbøfler i December
Unge Exmore i Decembe
Konik samles til eftersyn i boks mm. i November

Dyrevelfærd i Naturpleje: Se denne glimrende film med bla. Dyrlæge Randi Worm. Besvarer mange spørgsmålpå området.

 

På Lolland er de vilde heste at finde på Saxfjed Hyllekrog og Hempelfondens arealer (Saxfjed Vildmark), på Sydlolland. Tryk her
Disse heste er af Racen Exmore og er ejet af Fugleværnsfonden under DOF, samt en privat dyreholder. Se mere på DOF hjemmeside.

På Falster kan du se heste af racen Konik. De findes i Bøtø Naturskov og er ejet af Guldborgsund Kommune. Se mere her og her.

Andre projekter (som ikke er Rewildingprojekter, men naturplejeprojekter, hvor man ikke går lige så ekstremt og ideologisk til værks) kan, her i nærheden, følges  på Knudhoved Odde, og Næstved militærtærren samt på steder som Feddet, Rosenfeldt, Oremandsgaard, Røsnæs, Rørvig, Korevlerne, Bjergene i Odsherred osv.


Tag en tur forbi og se de flotte dyr.

LÆS MERE HER.